Viu un cap de setmana amb els Ibers 2016

  • 17-09-2016 - 18-09-2016
Viu un cap de setmana amb els Ibers
Bastida de les Alcusses (Moixent)
17 i 18 de setembre de 2016

El Museu de Prehistòria de València de la Diputació Provincial de València i l'Ajuntament de Moixent, en col·laboració amb diverses associacions i empreses valencianes, us conviden a “Viu un cap de setmana amb els ibers” al poblat ibèrico de la Bastida de les Alcusses (Moixent).

Durant els dies 17 i 18 de setembre es celebraran les IX Jornades de Portes Obertes al jaciment. Les activitats programades ens submergiran en la història del famós Guerrer de Moixent, símbol de la ciudtat del segle IV aC. Al jaciment tindrà lloc la visita guiada al poblat amb personatges de l'època, complementada amb tallers a la Biblioteca infantil del Museu de Prehistòria i la possibilitat de tastar per un preu simbòlic formatges de la Granja Rinya i vins del Celler del Roure. Al Museu d’Arqueologia de Moixent, a més de conéixer la seua exposició, es podrá participar en tallers didàctics.

L'oferta s'amplia aquest any amb diverses novetats: la Ruta de la Tapa Ibera i Moixentina i la proposta d'itineraris culturals i senderistes/esportius des de Moixent.

Aquesta proposta d'oci i cultura, que sens dubte mereix una excursió a Moixent, es pot completar amb la visita als cellers o als bells paratges del Bosquet i del Pla de les Alcusses. L'estada en algún dels allotjaments rurals i la degustació de menús ibèrics en els restaurants són un bon complement a una experiència inoblidable.

En la visita al jaciment, és important recordar que el tipus d'activitat programada fa que el nombre de visitants que podem acollir siga limitat. Des del Museu recomanem que es trie dissabte per a vindre a les jornades.
Els vehicles particulars aparquen en la base del promontori. L'ascens al jaciment (1,5 km) es fa amb autobús i furgoneta de l'organització (servei gratuït). L'última eixida des de l'aparcament serà a les 12:45 hores pel matí i a les 17:45 hores por la vesprada.

Més informació en www.museuprehistoriavalencia.es o www.moixent.es.

La Bastida de les Alcusses va ser en el segle IV aC una ciutat emmurallada situada en l'actual municipi de Moixent (València), dalt d'un dels promontoris de la Serra Grossa, en el que hui és un paratge de gran valor mediambiental i paisagístic, i vora una de les zones vitivinícoles més jóvens i pròsperes de València que conformen els municipis de La Font de la Figuera, Fontanars dels Alforins i Moixent.

El jaciment constitueix una fita en la història de l'arqueologia valenciana i del Museu de Prehistòria de València, ja que va ser un dels primers estudiats des de la seua fundació en 1927. Entre 1928 i 1931, l'excavació de part de la ciutat va recuperar nombroses troballes de gran impacte en l'època, que permeteren consolidar la fins aleshores poc coneguda cultura ibèrica. Destaquen, entre les extenses col·leccions ceràmiques i de ferro exposades al Museu, la làmina de plom amb escriptura ibèrica que hui és interpretada com un document vinculat al comerç, i la figureta de bronze del Guerrer de Moixent, que s'ha convertit en una de les icones de la societat valenciana. Des de 1990 existeix un projecte d'investigació que ha permés continuar l'estudi del poblat, així com consolidar i posar en valor amplis sectors excavats, com ara la muralla, les portes monumentals i alguns conjunts de cases. Compta, a més, amb la reproducció d'una de les cases i amb un servei de guies que el converteixen en un vertader parc arqueològic que permet, a través de la seua visita, conéixer els trets essencials de la cultura ibèrica en València.

¿Com arribar?
Arribar a Moixent per la A-35. Des d'ací agafar la carretera CV-652 direcció Fontanars dels Alforins. L'entrada a la Bastida de les Alcusses està en el km 10,5.    Back to top